Våra hästar Regler Bra att veta

Bra att veta

För er som inte träffat hästar tidigare kommer här lite information om hästens beteende som kan vara bra att veta.

De 3 F:n:

FLOCK: Hästar vill vara tillsammans, och de har alltid en flockledare. Därefter har de en rangordning i flocken. Det är därför som de reagerar annorlunda om de är ensamma, eller utan sin flockledare.

FLYKT: En häst som blir rädd reagerar instinktivt genom att fly, sparka eller bita. Det är därför väldigt viktigt att prata med en häst och att ta ögonkontakt när man närmar sig den.

FODER: Hästar måste tugga och äta i stort sätt jämt. Om de får vara ute med sina kompisar och får stråfoder många gånger om dagen blir de lugna och harmoniska. De behöver då inte bråka med oss eller sina kompisar. När de äter kan de markera sitt revir mot de andra hästarna.

» Vi erbjuder
» Handikappridning
» Kläder
» Betalning
» Hagbylunds stallregler

1. Vi erbjuder

• Ridskolan för barn 3-10 år
  • Dagridläger för små och stora på lov

2. Ridning för funktionshindrade

Idag rider ett 20-tal handikappade barn på Hagbylunds Ridskola i Täby. Vi har särskilda grupper för funktionshinder i lugn takt och en del elever integreras i de ordinarie grupperna.

Visste du att ridning är Sveriges största handikappsport? Ridningen och kontakten med hästar är inte enbart fysisk träning utan också viktig ur ett socialt och psykiskt sammanhang. Att skritta är till exempel att jämföra med människans sätt att gå, hjärnan blir stimulerad på liknande sätt. Rörelsen aktiverar en stor del av de muskelgrupper vi har, och det är många neurologiska funktioner som börjar arbeta bättre. Hästar används exempelvis för att behandla autistiska barn. Det finns vetenskapliga bevis på att till och med talet blir bättre tack vare ridningen.
Alla kan rida oavsett handikapp!

Vi välkomnar barn på vår handikappridning!

3. Kläder

Visst är det roligt och kul med elegant ridutrustning när man börjar rida. MEN… det allra viktigaste är att ha bekväma kläder. (Varma kläder om det är kallt ute)

Hjälm är ett måste, finns att låna i stallet om man inte har en egen.

Skor eller kängor med ca 1 cm klack på är också ett måste. På HRK rider vi inte i gummistövlar eler gummiridstövlar, då de gör barnen lite stela.
Säkerhetsväst finns också att låna i stallet, men vi kan inte garantera att vi har rätt storlek till alla barnen.

När det sen är dags för riktiga ridkläder är det bra med bomullsridbyxor, jodhpurs utan ståltåhätta och shortchaps.
Har du egen hjälm, så måste den vara godkänd.

4. Betalning

Ridningen sker terminsvis, 1 gång/vecka på bestämd ridtid. (Vi följer skolans terminer).
I kalendariumet kan du se om ridningen är inställd och även andra aktiviteter, såsom läger och tävlingar m.m.

Faktura kommer att skickas ut för terminsbetalning, liksom anmälningsavgiften som brukar betalas i slutet på varje termin.
Om du betalar via Internet, glöm inte att ange barnets namn och tid samt dag för ridningen. Bankgiro: 5189-5373 (Hagbylunds Ridskola)

5. Hagbylunds stallregler

1. Alla barn måste ha hjälm på sig i stallet
2. I stallet måste alla barn vara lugna. Man går och pratar, inte springer och skriker
3. Man får inte ge ponnyerna eller hästarna foder eller annan typ av hästgodis
4. Man får bara gå in till hästarna om man fått lov av stallpersonalen
5. Följer man inte reglerna får man inte vara i stallet

Stallet är hästens hem. Där vill den ha lugn och ro. Därför är det viktigt att alla är lugna i stallet. Det kan även vara farligt att stoja i stallet. Det kan lätt hända en olycka om man inte är försiktig.